Inclusief design
Als lesbische vrouw zou je denken dat het verwerken van diversiteit, inclusiviteit en verschillende genderrollen in mijn ontwerp redelijk vanzelf gaat. Toch is dat niet waar. Ook mijn wereld bestaat vooral uit hetero's (Ik heb er geen problemen mee hoor, als ik het maar niet hoef te zien 😉). Ook ik zie vooral het standaard plaatje.
En ook ik moest best lang nadenken toen ik het raadsel* hoorde van de chirurg en de zoon en wie dan toch in vredesnaam die chirurg kon zijn. We zijn zo opgevoed, dat zit heel diep. Ook ik denk in hokjes, zo werkt ons brein. Wat belangrijk is is dat we ons er bewust van zijn, dat we onszelf corrigeren.
Twijfel
Voor de infographics van Morgens (zie illustratie bovenaan dit artikel) heb ik met verschillende huidskleuren gewerkt, maar er blijft een hoop twijfel... teken ik niet gewoon 'witte' mensen met een ander kleurtje? Moeten de features niet anders getekend worden? Maar als ik dat doe, ben ik dan niet juist heel stereotypisch bezig?
Moet ik het niet aan mensen van kleur overlaten. Ja, misschien wel, maar volgens Amerikaans onderzoek uit 2019 is 73% van de ontwerpers wit en een groot deel daarvan is man. Dus dan is het toch iets dat wij als witte mensen moeten leren en waar we ons bewust van moeten zijn.
Als ik een vrouw in een 'mannenrol' plaats, moet ze wel duidelijk een vrouw zijn, anders heeft het voor mijn gevoel geen zin. Dus worden dat vaak vrouwen met een jurk of rok en oorbellen. Terwijl ik graag die vrouw met kort haar en een overhemd zou willen laten zien.
Voorbeelden
Ontwerpers kunnen een belangrijke rol spelen, door opdrachtgevers te overtuigen van de noodzaak van inclusiviteit. Ik ben daar zelf bij elke opdracht bewust mee bezig.
Toen ik een tijd terug de opdracht kreeg van een ziekenhuis om illustraties voor een informatieboekje te maken, heb ik van de dokter een vrouw van kleur gemaakt. Ik was heel benieuwd of hier wat van gezegd zou worden, wat ze er van zouden vinden. En ik was blij verrast dat het totaal niet genoemd werd. Het was gewoon oké.
Voor de infographics van unTill en OPEN heb ik gekozen voor een gele en oranje huidskleur. Is dat voldoende, of zien we allemaal eigenlijk gewoon witte mensen (met een spraytan ongelukje)?
Overtuigen
Dat overtuigen van een klant lukt jammer genoeg niet altijd... Terwijl ik dit schrijf word ik gebeld door een opdrachtgever: "De klant vraagt of we de vrouw geen hoofddoek kunnen geven." Op de vraag waarom ze het niet willen, komt er een reden waar mijn opdrachtgever en ik sterk aan twijfelen, maar willen er niet teveel ophef over maken, want het blijft de klant en de klant is koning.
Verandering
Gelukkig is er een (langzame) verandering bezig, maar we moeten er met z'n allen mee aan de slag. Hopelijk kunnen we het de volgende generatie wat makkelijker maken, zorgen dat ze er niet zo bij stil hoeven te staan, dat het wat automatischer gaat, omdat ze anders zijn opgevoed. Ik probeer dat zelf te doen door (prenten)boeken met/over diversiteit te kopen voor mijn zoon. Door de standaard genderrollen om te keren wanneer ik met hem met de Playmobil speel en er hard tegenin te gaan als hij van vriendjes gehoord heeft dat meisjes minder kunnen dan jongens.
Tips?
Als iemand tips heeft over goede artikelen, boeken, documentaires... Ik wil graag leren! En dan bedoel ik niet dat mensen van kleur mij moeten uitleggen hoe het moet, dat is niet hun taak. Maar tips en/of commentaar zijn altijd welkom 😊.
*Raadsel: Een man en zijn zoon krijgen een ernstig auto ongeluk. De vader overlijdt ter plekke. De zoon wordt naar het ziekenhuis gebracht, rechtstreeks de operatiekamer in. De chirurg kijkt naar de jongen en zegt: “Ik kan deze jongen niet opereren, hij is mijn zoon!”. Rara hoe kan dit?
#diversiteit - #gender - #inclusiviteit - #infographics - #illustratie - #design